I vårt arbete blir vi allt oftare påminda om hur stark bilnormen är. Det kan handla om allt ifrån information på webbsidor eller i inbjudningar som ofta visar hur vi förutsätter att alla har bil med instruktioner om hur vi ska köra och parkera men inte lika ofta om på vilken hållplats vi ska kliva av.

I ett tidigare projekt som vi genomförde tillsammans med flera andra kommuner cyklade bandyspelare in på plan inför matchen för att agera förebilder för cykel. Det blev inte riktigt som tänkt. Det fick snabbt mycket uppmärksamhet i media och hamnade på både TV 4 Nyhetsmorgon och hos Filiph och Fredrik med rubriker som att de var ute och cyklade på ett förlöjligande sätt.

Att cykeln blev så uppmärksammad (om än inte positivt) handlar sannolikt om hur starkt etablerad bilnormen är i sportsammanhang. Matcher sponsras ofta av bilföretag och att en bil syns på plan är inte ovanligt. Att spelare cyklade in på plan var däremot normbrytande.

Vi har tidigare samarbetat med studenter på Mälardalens högskola i projekt som ”Pimpa en busskur” och ”Cykelmånad”. I år genomför vi en utställning inom programserien Upplyst 2019 – belyser klimatet – lokalt, globalt och historiskt.

Du kan se hela utställningen på Eskilstuna stadsbibliotek. Utställningen pågår april ut. Här kan du lyssna till ett radioinslag där studenterna berättar om uppdraget och utställningen.