Du använder väl cykelhjälm när du cyklar?

Alla som cyklar kan råka ut för en cykelolycka och varje år omkommer 20-30 cyklister och ca 2000 cyklister skadas allvarligt enligt Trafikverket.

Därför är det viktigt att du som cyklar använder hjälm. Oavsett ålder!

Enligt lag från 2005 ska barn under 15 år använda cykelhjälm när de cyklar eller när de blir skjutsade på en cykel.

Lagen gäller även när barn cyklar inom inhägnat område,  men inte på en sparkcykel eller en trehjuling för de ses som leksaker.

Barn under 15 år som cyklar utan hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas, medan vuxna kan bötfällas om de på sin cykel skjutsar barn utan hjälm.

För vuxna är det helt frivilligt att använda hjälm men vi är ju förebilder för våra och andras barn och det är ju svårt att förklara för barn varför mitt huvud är mindre ömtåligt än barnets…

De cyklister som omkommer gör det främst på grund av att de krockat med en bil medan de som skadas allvarligt oftast är singelolyckor där cyklisten cyklat omkull på grund av exempelvis halka, ojämn väg, löst grus eller något fel på cykeln.

När man cyklar omkull är det främst huvudet som får ta den värsta smällen och det finns cyklister som får bestående men hela livet.

Enligt Socialstyrelsen så är det bevisat att cykelhjälmen skyddar och räddar liv och att antal barn som vårdas med huvudskador på sjukhus efter en cykelolycka har minskat drastiskt sedan lagen om hjälm för barn infördes.

Tycker du att det är ett lätt val som vuxen att föregå med gott exempel för våra barn och använda hjälm?

Läs mer om cykelhjälmar på Trafikverkets webb trafikverket.se