Många trafikolyckor sker när det är mörkt ute. Om du bär reflex minskar risken betydligt för olyckor då du syns bättre med reflex än utan.

Men reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. Detta då de flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Dessutom syns du ännu sämre på vintern och vid vått väglag, och bilens bromssträcka blir mycket längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll.

Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Placera gärna reflexen lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Reflexväst är bra men kan kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Var rädd om din reflex och byt ut den minst 1 gång per år då de kan tappa sin reflekterande förmåga. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar kan den bli repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga.

Var rädd om dig!